Domowy dżem truskawkowy – jak zrobić?

Truskawki są wspaniałym letnim przysmakiem, ale łatwo się znudzić jedząc je na surowo lub w surowe. Jednocześnie nie chcesz ich marnować, jeśli nie są u szczytu świeżości. Możesz rozwiązać oba problemy, robiąc dżem truskawkowy do słoika! To świetny sposób na zachowanie plonów z własnego ogrodu (lub od lokalnego rolnika) i pyszny sposób na cieszenie się truskawkami przez cały rok. Oto jak to zrobić!

-Zbierz swoje owoce, gdy są w pełni dojrzałe i wciąż pulchne. Zanim dojrzeją, będą bardziej kwaśne, więc poczekaj, aż będą w pełni czerwone.

-Umyj i odszypułkuj truskawki, odrzucając te, które są obite lub uszkodzone. Truskawki mają dużo szypułek; usuń każdą szypułkę z każdej jagody przed jej obłuskaniem.

-Połącz 1 szklankę cukru z 1 szklanką wody w dużym garnku i doprowadź do wrzenia na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Gdy dojdzie do wrzenia, rozpuść całkowicie cukier, a następnie dodaj 2 łyżki soku z cytryny lub octu i dobrze wymieszaj. Dzięki temu gotowy dżem będzie miał wystarczająco dużo kwasowości, aby nie psuł się tak łatwo.

-Dodaj obrane z łupin jagody i ponownie doprowadź do wrzenia na średnim ogniu.

Smacznego! Zapraszamy również na stronę http://cityislife.pl/