Beza to słodki, puszysty rodzaj deseru, który powstaje z ubitych białek jaj i cukru. Jest ona najbardziej znana z zastosowania w klasycznych deserach, takich jak ciasteczka bezowe, placki z bezą cytrynową i pavlovy. Wszystkie białka jaj zawierają białko zwane albuminą. Kiedy białko jest ubijane do wysokiej temperatury, białka albuminy zbierają się razem i zatrzymują w sobie pęcherzyki powietrza. W wyniku tego procesu powstaje bardzo stabilna piana, którą można dosładzać bez utraty objętości.
Przygotowanie idealnej bezy nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Jedynym prawdziwym wymogiem jest to, że musisz używać świeżych jaj z wysokiej jakości skorupkami. Jeśli nie są świeże, nie będą się dobrze ubijać i zamiast puszystych szczytów, otrzymamy duszną papkę.
Beza dobrze komponuje się z wieloma deserami, w tym z owocami (zwłaszcza jagodami), czekoladą i sosem karmelowym. Możesz nawet podawać ją samodzielnie jako lekki deser; wystarczy dodać trochę świeżych jagód podczas układania, jeśli chcesz. Zapraszamy na stronę http://calmmy.pl/.