Kawa do dripa

Źródło treści: https://javacoffee.pl/

Czym jest kawa do dripa?

Kawa do dripa jest przeznaczona do parzenia metodą przelewową, która pozwala na uzyskanie klarownego naparu z delikatnie wyczuwalnymi nutami smakowymi. W tym przypadku zalecanym rozwiązaniem jest wybór jasno palonych ziaren. Ich bogatą ofertę posiada nasza firma JAVA Coffee, która wypala wysokojakościową arabikę w dedykowanych do tego piecach rzemieślniczych. Nasze kawy palimy na bieżąco, dzięki czemu ziarna zawsze są świeże oraz posiadają wyszukany profil sensoryczny. Każda propozycja może zapewnić wyjątkową kompozycję smaków, włącznie z nutami czekoladowymi, kwiatowymi, cytrusowymi, owocowymi czy orzechowymi. Ziarna pozyskujemy z wyselekcjonowanych upraw na całym świecie, w tym z Afryki, Azji i Ameryki.

Odpowiednio dobrane ziarna

W przypadku dripa bardzo duże znaczenie mają odpowiednio dobrane ziarna. Parzenie taką metodą przelewową może się odbywać z wykorzystaniem różnych produktów. Optymalnym rozwiązaniem jest wybór kawy ziarnistej, ponieważ najlepsze rezultaty zapewnia parzenie z ziaren świeżo palonych. Ich ważnym aspektem powinna być prawidłowa grubość mielenia. Zbyt drobne może spowolnić spływ wody i wydłużyć proces zaparzania, a także doprowadzić do wystąpienia nadmiernej goryczy w gotowym naparze. Jeżeli natomiast ziarna są zbyt grube, mogą za szybko przepuszczać wodę. W rezultacie gotowa kawa będzie zbyt słaba, ze względu na mniejszą ilość uwolnionej kofeiny i ograniczony aromat. Rozwiązaniem optymalnym jest mielenie, które umożliwi wodzie spływanie cienkim i równomiernym strumieniem bez jednoczesnego kapania.