Stanisław August Poniatowski i jego obiady czwartkowe!

W Polsce Obiady Czwartkowe to stara tradycja. Wieczorem 16 listopada 1764 roku król Stanisław August Poniatowski wydał obiad z okazji ślubu swojej siostry Ludwiki Marii Poniatowskiej z ambasadorem Francji w Warszawie – hrabią de Raymond de Verninac-Saint-Maurice. Po raz pierwszy kolacja odbyła się w dzień powszedni. Gośćmi byli głównie wysokiej klasy arystokraci. Była to również pierwsza kolacja, na której odbywały się tańce.

Kolacja stała się tak popularna, że stała się tradycją i była powtarzana w każdy czwartek aż do śmierci króla w 1798 roku. Po niej niektóre kolacje organizowali jego następcy: Napoleon Bonaparte, Józef Poniatowski, Ksawery Branicki i Józef Puzyna. Dziś obiady te organizowane są przez Polskie Towarzystwo Historyczne w Warszawie.

Najsłynniejszy obiad czwartkowy odbył się 5 lutego 1806 roku i znany jest jako „obiad czwartkowy z Napoleonem”. Obiad ten jest szczegółowo opisany w książce Joachima Bielskiego „Jadłodajnia królów Poniatowskiego”. W tym artykule opisujemy wszystko, co trzeba wiedzieć o tym fantastycznym wydarzeniu!