Suszenie żywności to jeden z najstarszych i najskuteczniejszych sposobów na przedłużenie świeżości pożywienia oraz na zachowanie witamin i minerałów. Pozbycie się nadmiaru wilgoci sprzyja pozbyciu się niechcianych mikroorganizmów odpowiedzialnych za psucie się pokarmu. Suszarka do żywności to popularne w ostatnich latach urządzenie, które z pewnością przyda się w niejednej kuchni. Dlaczego warto w nią zainwestować oraz jakie funkcje posiada? Tego dowiesz się z tego artykułu.
Spis treści
Do czego służy suszarka do żywności?
Suszarka do żywności to jedne z praktycznych i przydatnych urządzeń w kuchni. Eliminując nadmiar wilgoci w naturalny sposób konserwuje pożywienie. Zaledwie w kilka godzin wysuszymy za jej pomocą świeże grzyby zebrane z lasu i w takiej formie przechowamy je z powodzeniem przez długie miesiące, a nawet lata. Suszarka fantastyczne nadaje się również do suszenia różnego rodzaju owoców, warzyw, mięsa, a także ziół. Umożliwia również przygotowywanie surowych potraw, czy deserów, stanowiących podstawę diety raw.
Jakie są zalety suszarki do żywności?
Jedną z najważniejszych zalet suszarki jest krótki czas suszenia. Urządzenie możemy zostawić bezpiecznie włączone na noc i nad ranem cieszyć się przepysznymi przekąskami. Dzięki jego kompaktowym wymiarom zaoszczędzimy nie tylko czas, ale również przestrzeń – suszenie żywności na rozłożonych tacach, czy gazetach zajmuje bowiem wiele miejsca, a także trwa wiele dni, a nawet tygodni. Urządzenie pracuje zazwyczaj na niewysokich temperaturach, optymalna temperatura suszenia wynosi 40 stopni. Obróbka termiczna w niskiej temperaturze nie powoduje utraty substancji odżywczych i nie pozbawia również pokarmu walorów smakowych. Suszarka zazwyczaj wyposażona jest również w kilka tac, które umożliwiają suszenie naraz wielu produktów.