Dom

Właściwości miodu

Nie od dziś wiadomo, iż miód jest lekarstwem na wszystko. Ten naturalnie słodki produkt, wytwarzany przez pszczoły, oprócz tego, że ma pyszny smak, posiada wiele zastosowań, zarówno kuchennych, jak i leczniczych. Nic więc dziwnego, że jest chętnie wybierany w naszych domach. Więcej podobnych ciekawostek na stronie https://brainboss.pl/ .

Właściwości odżywcze

Gdy łapie nas przeziębienie i myślimy o naturalnym wyleczeniu, jedną z pierwszych rzeczy, która przychodzi nam do głowy jest miód. Nic w tym dziwnego, bowiem działa on m.in. antybakteryjnie, wzmacnia organizm oraz wpływa na metabolizm, zarówno komórkowy, jak i ten układowy. Oprócz cukrów prostych, ma on w sobie m.in. potas, fosfor, sód, wapń, magnez i w mniejszej ilości cynk, żelazo, jod, miedź i mangan, witaminę C oraz witaminy z grupy B. Miód również zmniejsza działania używek, takich jak alkohol czy kawa, poprzez zawartość fruktozy, która odtruwa organizm. Dodatkowo, miód jest dobry dla wysokociśnieniowców. Sprawdzi się również przy gojeniu ran.

Zastosowania kuchenne

Oprócz stosowania uzdrawiającego, miód jest również dodawany do osłodzenia potraw, bądź jako zamiennik tradycyjnego cukru. Najczęściej spotykamy się z dodawaniem go do gorących napojów, szczególnie herbat  w okresie jesienno – zimowym, który jest okresem przeziębień. Dodatkowo, może on być również używany w pieczeniu różnorodnych ciast, mięs czy przygotowywaniu zdrowych śniadań, jak np. owsianki.

Dodatkowe zastosowania

Nie jest jednak tajemnicą, że miód nie służy tylko do jedzenia. Od wielu lat ludzie używają go również jako składnik pielęgnacyjny, ponieważ m.in. bardzo dobrze nawilża on naszą skórę. Dodawany jest do różnego rodzaju domowych peelingów oraz maseczek na twarz. Dodatkowo, miód jest bardzo często wykorzystywany przez firmy kosmetyczne do tworzenia m.in. kremów, balsamów bądź innych pielęgnacyjnych kosmetyków.