Pyszny i orzeźwiający letni przysmak – granita!

Czym jest granita? Granita to mrożony deser wykonany z soków lub przecierów owocowych. Wywodzi się z Sycylii, a jego popularność rozprzestrzeniła się na całe Włochy i nie tylko.

Granita jest zwykle przygotowywana z soku cytrynowego, ale inne popularne smaki to pomarańczowy, grejpfrutowy, truskawkowy, malinowy i mieszany. Piękno granity polega na tym, że można ją przyrządzić z dowolnych owoców w sezonie. A ponieważ jest tak łatwa do zrobienia, jest idealnym letnim przysmakiem!

Jak zrobić granitę

Przygotowanie granity jest naprawdę proste. Wystarczy połączyć wybrane soki lub syropy do granity i wodą w proporcji 1:1:2 (1 część owoców, 1 część cukru, 2 części wody). Na przykład, na każdy kubek soku pomarańczowego, którego używasz, dodasz 1/2 kubka cukru i 1 kubek wody.

Gdy Twoja mieszanka jest połączona, przelej ją do naczynia do pieczenia lub bochenka i umieść w zamrażarce. Co 30 minut lub tak, użyj widelca, aby zeskrobać mieszaninę i rozbić kryształki lodu, które się utworzyły. Kontynuuj tę czynność, aż masa będzie zamrożona i puszysta.

Aby podać, nabierz granitę do szklanek i ciesz się! Możesz również dodać do niej bitą śmietanę lub gałkę lodów, aby uzyskać dodatkowy, wyjątkowy smak.

Granita to pyszny i orzeźwiający mrożony deser, który jest idealny na lato! Jest szybki i łatwy do zrobienia, i może być dostosowany do Twoich ulubionych smaków owoców. Dlaczego więc nie spróbować? Na pewno spodoba Ci się ten chłodny i smaczny przysmak! granitory